Çok merak edilen elektronik sigara yasak mı sorusuna cevap verdik. Elektronik sigara kullanmak yasak mı, elektronik sigara satışı yasal mı gibi sık sorulan sorular ve yanıtlarını sizler için araştırdık.
Sigara bırakma yöntemleri arasında oldukça yaygın bir yöntem olan elektronik sigaralar aslında kullanıcılara yanlış mesajlar verdiğinden dolayı kafalarda soru işaretleri yarattı. Ürünün üzerinde yapılan incelemeler sonucu ürünün piyasada satışları her geçen gün artmakta ancak bazı ülkelerde elektronik sigaraların yasaklanma sebebi olarak bağımlının tam olarak bırakmaya yönelik bir amacı olmadığı iddia edilmekte. Kişinin rahatlıkla sigara içebildiğini ve psikolojik olarak sigara içmenin rahatlığını yaşadığını düşündüğünden dolayı bazı insanların bu ürüne karşı ön yargıları oluştu.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbı Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonunca yapılan yazılı açıklamada elektronik sigaralara ilişkin; Nikotin içeren elektronik sigara ve kartuşların yüksek derecede nikotin içerebilir. Alınan dozlarının zararsız olduğuna inanıldığından yüksek seviyelerde nikotinli likit kullanılırsa, yarardan çok zarar verdiğine ve sigarayı bırakmak isteyen bağımlıların daha etkili sigara bırakma yöntemlerinden birini tercih etmelerini engellediğinden kullanımı endişe yaratabiliyor, şeklinde bir açıklamada bulunuldu.
Elektronik sigarada kullanılan likitlerin bazılarının nikotin oranının oldukça yüksek olduğu, bu ürünün hiçbir zararı olmadığının düşünülmesi ve bu sebepten yüksek dozlarda kullanıldığında sonuçlarının daha yüksek derecelerde bir bağımlılığa yol açabildiği görülebilir. Fakat nikotin seviyesi düşük ya da sıfır nikotinli likitlerle bu sorun kolayca aşılabiliyor. Elektronik sigaraların böcek ilacı olarak ülkeye girmesi uzun yıllardır söz konusuydu. Bununla beraber ruhsatlı olan tek bir markanın yanı sıra yüzlerce ruhsatsız ürünün de piyasada olduğu biliniyor. Böcek ilacı adı altında ülkeye sokulan bu ürünlerin bugüne kadar neden hiçbir denetime tabi tutulmadığı, Sağlık Bakanlığının bu ürünün incelenmesi için neden bu kadar geciktiği bu ürünlerin herhangi bir yan etkisinin olup olmadığı kamuoyu tarafından Sağlık Bakanlığına yöneltilen sorular arasında yer almaktadır. Elektronik sigaranın en önemli unsuru içinde kullanılan likit (nikotin sıvısı) dir. Kullanılan likit avrupa standartlarında üretilmişse ve nikotin oranı orta derecenin üstünde değilse sigarayı bırakmak için iyi bir alternatif olabilir. Ülkelere göre elektronik sigara yasak mı serbest mi liste halinde inceleyebilirsiniz.
Elektronik Sigara Yasak ve Serbest Olduğu Ülkeler
- AB (Avrupa Birliği): Serbest
- Almanya: Serbest
- ABD: Serbest
- Arjantin: Yasak
- Avustralya: Kısmi izin, (sadece nikotinsiz)
- Avusturya: Yasak
- Belçika: Kısmi izin, (sadece nikotinsiz)
- Birleşik Arap Emirlikleri: Yasak
- Brezilya: Yasak
- Brunei: Yasak
- Çin Halk Cumhuriyeti: Serbest fakat bölgeye göre değişken.
- Çek Cumhuriyeti: Serbest
- Danimarka: Serbest
- Endonezya: Yasak
- Estonya: Serbest
- Fransa: Kısmi izin (nikotin kısıtlaması)
- Finlandiya: Kısmi izin
- Güney Afrika: Kısmi izin
- Hollanda: Serbest
- Honkong: Kısmi izin
- İngiltere: Serbest
- İran: Serbest
- İrlanda: Serbest
- İsrail: Serbest
- İsveç: Kısmi izin
- İsviçre: Kısmi izin
- İtalya: Serbest
- Japonya: Kısmi izin
- Kanada: Serbest
- Katar: Yasak
- Kolombiya: Yasak
- Kostarika: Serbest
- Kore Cumhuriyeti: Serbest
- Letonya: Serbest
- Macarista: Kısmi izin
- Malezya: Serbest
- Malta: Serbest
- Mauritius Cumhuriyeti: Serbest
- Meksika: Yasak
- Norveç: Kısmi izin
- Panama: Yasak
- Polonya: Serbest
- Rusya: Serbest
- Singapur: Yasak
- Tacikistan: Serbest
- Tayland: Yasak
- Tayvan: Yasak
- Ukrayna: Serbest
- Umman: Yasak
- Uruguay: Yasak
- Ürdün: Yasak
- Venezuela: Yasak
- Yeni Zelanda: Kısmi izin
- Yunanistan: Serbest
Önemli not: Eğer bir elektronik sigara kullanıcı iseniz, kalite sertifikalarına sahip ve bitkisel likit kullanmaya gayret gösterin. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz likit kullanırsanız sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz. Elektronik sigara yasak mı sorusuna yanıt olarak hazırladığımız yazıyı paylaşmak için lütfen kaynak gösteriniz.